המרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי אשקלון
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
דלג על על המרכז הרפואי
על המרכז הרפואי
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners

החג בפתח- ושירות התזונה ממליץ- מוצרי חלב, לא רק בשבועות

שירות התזונה והדייאטה במרכז הרפואי ברזילי, ממליץ, מלבד ההמולה סביבם כל חג שבועות, סובלים מוצרי החלב ממוניטין שלילי בשנים האחרונות. להלן מספר מניעים חשובים מדוע כן חשוב לצרוך מוצרי חלב במשך כל השנה.

מוצרי חלב, לא רק בשבועות
מוצרי חלב, לא רק בשבועות

ספיגת סידן מיטבית- בסביבתו הטבעית

 

ידוע הוא שרכיבי תזונה בטוחים ויעילים יותר כאשר נצרכים בסביבתם הטבעית, כלומר בתוך המזון אותו אנו אוכלים ולא בצורת תוסף. לכן כאשר צורכים סידן בצורת תוספים (כמוסות או מזונות מועשרים) יש לזכור כי אין תחליף לרכיבי התזונה החיוניים ולמרכיבים הפונקציונלים הקיימים במוצרי חלב.  

ברוב המחקרים המשווים צריכת סידן הודגש יתרונם של מוצרי החלב לא רק בכמות הסידן הגבוהה שבהם- אלא גם בזמינות הביולוגית שלו, לעומת מקורות סידן נוספים: סידן נספג טוב יותר בנוכחות לקטוז וויטמין D. מתוצאות ראשוניות ממחקר שנערך על בעלי חיים, נראה כי סידן הנצרך מאבקת חלב רזה במשך 10 שבועות הביא להארכת וצפיפות עצמות גבוהה יותר בהשוואה לצריכתו מתוסף סידן. 

 

יצירת בנק סידן- חיסכון מגיל קטן

 

אחת הסיבות לירידה בצריכת חלב בעשורים האחרונים היא העלייה בצריכת משקאות מתוקים, המערימים על התזונה קלוריות ריקות שמקורן בסוכר אך ללא רכיבי תזונה חיוניים. כך למעשה שיעורי ההשמנה בילדים ומתבגרים עולים בעוד שאיכות התפריט יורדת. על פי מחקר שפורסם לאחרונה, בני נוער בגילאים 9-18 לא יוכלו לספק לעצמם די סידן במסגרת דיאטה ללא חלב ומוצריו, ועדיין לעמוד בהמלצות לרכיבי תזונה אחרים (כגון שומן, ויטמינים ומינרלים). כמו כן קשה מאד להגיע לכמות סידן יומית מומלצת ללא מוצרי חלב וללא כמות גדולה מאד של שומן. 

ישנה 'קפיצה' בדרישה היומית לסידן בין הגילאים 9-18 לעומת הגילאים 4-8 והחל מגיל 9 הדרישה לסידן היא 1300 מ"ג ליום. העניין הוא שלעיתים עד גיל 9 מתפתח מחסור והדרישה היא למעשה גבוהה יותר. צריכת חלב לא רק מעלה באופן משמעותי את כמות הסידן הנצרכת, אלא גם תורמת לאיכות הדיאטה מבחינת מרכיבי מזון חיוניים אחרים. (ויטמין A, פולאט, ויטמין B12, סידן, מגנזיום, ויטמין 2B (ריבופלבין). 

לחלב יתרונות מובהקים בהשגת צפיפות עצם גבוהה יותר ובמניעת אוסטאופורוזיס ושברים. התקופה המשמעותית ביותר למניעת אוסטאופורוזיס היא תקופת הגדילה, ובעיקר גיל ההתבגרות, המהווה חלון הזדמנויות מבחינת צבירת עצם. החל מגיל 10 ישנה עלייה בצפיפות עצם, המגיעה לשיאה בגיל 20 ותלויה בפוטנציאל גנטי. פוטנציאל זה לא ימומש אם ישנו חוסר סידן בתזונה בגילאים אלו, והמשמעות היא חשיפה לאוסטרופורוזיס בגיל מוקדם יותר. 

 

ליחה

 

לפי הנחיות משרד הבריאות  מומלץ לשלב בתפריט התינוק מוצרי חלב ניגר מגיל 9 חודשים, וחלב ניגר מגיל שנה ואילך. בפועל כאשר התינוק מצונן אימהות רבות נוטות להפסיק מתן מוצרי חלב (ע"פ סקר שנערך לפני כשנתיים) מתוך מחשבה שצריכת מוצרי חלב מגבירים ייצור ליחה, צינון ודלקות אזניים. בניגוד לתפיסה המוטעית הרווחת  - אין לכך הוכחות וביסוס מדעי. הקשר בין מוצרי חלב להחרפת סימפטומים אסמטיים או הרעה בתפקודי נשימה נבדק במחקרים קליניים רבים ולא נמצא שום קשר בין צריכת מוצרי חלב לתופעות הנ"ל. 

 

אי סבילות ללקטוז

 

הנחיות האחרונות של משרד החקלאות האמריקני ממליצות לראשונה גם לרגישים ללקטוז (סוכר החלב) לא לוותר על מוצרי החלב וללבחור מתוך הקבוצה את המוצרים המתאימים להם, לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית. ככלל, מוצרי חלב מוצקים יותר מכילים פחות לקטוז - כך שברוב המקרים ניתן לאכול גבינות מסוג בולגרית, צפתית (רצוי עד 5% שומן) וגבינה צהובה (רצוי עד 9% שומן); מוצרי יוגורט מותססים (יוגורט 'ביו', משקאות פרוביוטיים) קלים לעיכול למרות תכולת הלקטוז שבהם; מוצרי חלב הצאן (עיזים וכבשים) קלים יותר לעיכול ויכולים להוות פיתרון לאלו הסובלים אי נחת בעיכול לאחר צריכת מוצרי חלב פרה. 

 

ירידה במשקל

 

על פי מחקרים אחרונים, השילוב בין תכולת סידן גבוהה עם רכיבים נוספים במוצרי החלב מעודד עליה בחילוף חומרים ושריפת שומנים. במחקר אחרון נראה בין היתר כי חלב דל שומן הוא בעל תכונות ורכיבי תזונה מועילים הנותנים מענה אפקטיבי לשריר לאחר אמון גופני, יתכן שאף יותר ממשקאות ספורט. שילוב מוצרי חלב דלי שומן בתפריט יסייע לסיכוי לירידה באחוזי שומן וכן לירידה אפקטיבית במשקל. 

                        

מרשם לצריכה

 

על פי ההנחיות התזונתיות החדשות מומלץ (לילדים מעל גיל 8) לצרוך שלוש מנות חלב ליום לפחות, חלב גבינה או יוגורט, כחלק מתזונה מאוזנת, למען עצמות חזקות יותר וגוף בריא יותר.

 

 המרכז הרפואי ברזילי, שירות  תזונה ודיאטה, יערה שרי, דיאטנית קלינית

לכתבה נוספות של שירות התזונה והדייאטה
http://www.barzilaimc.org.il/admin/dbsContent/Index.asp

 


 
הדפס
עבור לתוכן העמוד